Tweekamp VBV Gouda e.o. vs. De Vriendschap Delft e.o.

Donderdag 27 december 2018 is de eerste tweekamp gespeeld tegen De Vriendschap Delft e.o. Na de eerste contacten te hebben gelegd in 2017 is het dan zover, hier heb ik me op verheugd!
Onze zeer gemotiveerde spelers zijn (bijna) allemaal om 19.30 uur aanwezig, helemaal top! Om 19.45 sprak ik de deelnemers en organisatie toe waarna we direct begonnen. Omdat wij hebben georganiseerd, spelen we in principe volgens de regels van de VBV. In de praktijk blijken onze regels maar minimaal af te wijken van die van de tegenstanders. Besloten wordt dat we op T1 en T3 gaan driebanden, op T2 en T4 zullen de libre teams aantreden. Namens onze bond zijn de driebanden teams Sportvrienden 1. en Op Dreef 1. aanwezig en voor de Libre wedstrijden zullen Egelantier 1. en ‘t Raedhuys 2. de kleuren van de VBV verdedigen. De Vriendschap zet daar de driebanden teams van ‘t Raedhuys en ADO tegenover, aangevuld met libre teams van De Guyter en ADO. De driebanders spelen 3 tegen 3, bij het libre 4 tegen 4.

Op T1 begint onze kopman Cor den Hertog voortvarend maar aan het eind van de partij wordt hij verrast door de eindsprint van Leo Toussaint en komt 1 carambole te kort voor de winst.
Op T2 begint onze “rising star” Marcel van Es prima tegen Frans Roodenburg. Marcel produceert de hoogste serie van de avond, 23 car. maar moet toch het hoofd buigen voor een sterk spelende Frans die in 22 beurten zijn 70 caramboles maakt.
Op T3 gaat 2e speler Arie van der Laan lang gelijk op met Aad van Eijk maar als die ineens series van 3 en 4 uit de hoge hoed tovert kan Arie hem niet bijhouden en komt na 46 beurten slechts 2 caramboles te kort.
Op T4 doet onze kopman Jan Switzar zijn sportieve plicht door in 28 beurten Rien Lindeman te verslaan. Rien moet later op de avond ook nog driebanden tegen Cor Honkoop en wellicht was hij al met zijn gedachten bij die partij. Afijn we staan na de eerste ronde met 2-6 achter. Gerard Heij en ik kijken elkaar eens aan en denken, het zal toch niet dat we opgerold worden? Maar, zoals alle biljarters weten, de ene partij is de andere niet dus vol goede moed gaan we verder.
Op T1 komt onze Arthur Fahrner echter niet in zijn spel (heeft te veel last van bal 2 volgens zijn eigen commentaar) en verliest glansrijk in 44 beurten van de lokale held, Willem de Jong.
Op T2 gaat het al niet veel beter waar onze Vincent Hoogenboom er maar 9 te kort komt tegen een eveneens moeizaam spelende Huib van Reenen (32 beurten).
Hoe anders loopt het op T3 waar cupfighter Jan-Willem Russcher in slechts 27 beurten al zijn caramboles heeft gemaakt tegen Cees van Leeuwen die pas op de helft was.
Op T4 is het spannend, in een lange partij (38 beurten) is ADO speler Arjen Vlaar net iets te sterk voor onze Yvonne v.d. IJssel. Yvonne komt er maar 3 te kort.
Al met al zijn we in de tweede ronde weer wat verder achterop geraakt…
De derde ronde zal echter de hele boel omgooien wat op T1 maakt onze Barry Meijer zijn caramboles in 39 beurten tegen Gerard Schenk die daar maar 7 van de 16 te maken tegenover zet.
Op T2 is onze Leo de Frankrijker in 13 beurten veel te sterk voor Johan v.d. Houten die welliswaar zijn gemiddelde speelt maar evenwel meer dan de helft te kort komt.
Op T3 speelt Cor Honkoop een prima partij en wint in 41 beurten van Rien Lindeman.
Op T4 winnen onze dames Ide van Vuuren en Ineke Smit in rsp. 23 en 33 beurten zodat er ineens een tussenstand ontstaat 14 voor de VBV en 12 voor De Vriendschap met nog 1 partij te spelen. Ongemerkt zal de partij tussen onze Ed de Gelder en De Guyter speler Alex van Soldt een beslissing gaan brengen waarna er misschien wel even gerekend moet worden. Bij winst van Ed wordt de eindstand 16 – 12 in ons voordeel, bij verlies wort het 14 – 14 en zal een extra moyennepunt over alle 14 gespeelde partijen de doorslag moeten geven. Ed en Alex gaan lange tijd gelijk op maar als Ed zijn eindschot presenteert heeft Alex geen antwoord. Beide spelers produceren nog een hoogste serie van 5 maar in 27 beurten trekt Ed aan het langste eind.
Wij winnen dus met 8 winstpartijen x 2 punten = 16 tegen 6 x 2 = 12 van De Vriendschap. De Vriendschap maakt 387 van de 485 = 79,8 % tegen 411 van de 443 = 92,8 % van de VBV. Dus ook bij een eventueel gelijkspel zouden we met een “neuslengte” verschil winnen.
Maar dat was voor mij niet het belangrijkste van deze avond. Veel belangrijker vind ik dat we in onze biljartcollegae uit de Deftse regio een aantal nieuwe, goede vrienden hebben gevonden.
Nadat we onze gastheren en gastvrouwen van ‘t Raedthuys bedanken worden we door de voorzitter van De Vriendschap, Piet Cloosterman, toegesproken en gefeliciteerd. De beker mag weer mee naar de VBV.
Al met al een zeer geslaagde avond waarbij we mogen concluderen dat we hiermee een basis hebben gelegd voor een wat mij betreft lange samenwerking en vriendschap.
Eind december 2019 gaan we weer verder, dan organiseren onze “nieuwe vrienden”…
Harry Winters, voorzitter VBV Gouda e.o.
Het bestuur van de VBV Gouda en omstreken wenst u en uw naasten
een gezond en sportief 2019!

Een gedachte over “Tweekamp VBV Gouda e.o. vs. De Vriendschap Delft e.o.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.